Viner och mat

När det talas om viner tänker de flesta på en god dryck till maten och visst är detta i mångt och mycket helt rätt. De flesta av de viner som framställs passar alldeles utmärkt att kombinera med olika måltider. Ordet vin är dock så mycket mera. Här talas det om kultur, tradition samt klass och stil. Det är dock inte mycket som vi behöver tänka på, då vi kanske bara vill ha ett gott kvalitetsvin vid ett visst tillfälle. Ett gott vin av en lättare sort kan även drickas som en social sällskapsdryck, vid en fest eller en sammankomst mellan goda vänner och bekanta. Klasskillnaderna mellan de som verkligen har en vinkännedom och de som bara vill ha ett gott vin som de själv tycker smakar bra, har under en lång tid suddats ut. Nedan kan du dock få information om vilka olika typer av vin som traditionellt sätt används vid olika tillfällen och maträtter.

  • Vitt vin: Ett gott vitt vin används ofta som måltidsdryck och har traditionellt fått vara vin för fågel och fiskrätter. Ett vitt vin av lättare karaktär kan även användas som sällskapsdryck.
  • Rött vin: Det röda vinet har definitivt klassificerats som en dryck till mat. Här får de tyngre vinerna med en mustig karaktär och en kraftig smak stå som dryck för måltider med nötkött, medan de lättare röda vinerna kan användas som dryck till måltider med fläskkött samt olika fågelrätter. Det har också blivit vanligt att dricka lättare röda viner som sällskapsdryck.
  • Rosévin: Ett rosévin kanske är den vinsort som traditionellt sett har flest användningsområden. Detta vin används mycket som sällskapsdryck, men passar även alldeles utmärkt till många maträtter och desserter.
  • Mousserande vin: Detta är definitivt en dryck som används vid sociala tillställningar och som sällskapsdryck. Mousserande viner kan även användas som dryck till desserter och olika frukter och andra tilltugg.
  • Champagne: Denna ädla dryck står högt i klass och används enligt tradition till fester av högre klass samt till nyårsfirande och bröllop. Champagne passar även utmärkt ihop med tilltugg, desserter och frukt.