Roséviner och dess olika typer

Ett rosévin är ett vin som tillverkas genom olika procedurer och kan därför ha mycket olika karaktärer och smaker beroende på hur denna tillverkningsprocess har utförts. En av de vanligaste tillverkningsprocesserna för att skapa ett rosévin, är att använda samma procedur som vid tillverkningen av vitt vin och istället tillsätta blå druvor. Precis som vid tillverkningen av rött vin ska druvornas skal vara med i framställningen, men i en kortare tid än vid tillverkningen av det röda vinet. Då tiden för denna procedur varierar, skapas de olika egenskaper som ger ett rosévin dess kulör och dess mustiga smak.

En del av de druvsorter som används vid framställning av rosévin har en kraftig färg i sitt skal, vilket gör att musten snabbt färgas till rosa. I många fall är det då Zinfandeldruvan som används. De viner som framställs med denna druvsort har fått bära namnet Blush Wine och har oftast en mer eller mindre påtaglig söt smak. Att framställa torra viner med denna procedur är mindre vanligt, men det finns dock ett antal unika roséviner av detta slag. Ett av dessa är Gris Blanc, som kommer från den södra delen av Frankrike.

En alternativ metod för framställning av roséviner är genom kolsyrejäsning. Detta sker genom att pressa vita druvor med en högre kraft, vilket gör att de ger vinet en röd färg. Ett annat alternativ för framställning av rosévin är att använda sig av en kombination av båda framställningsmetoderna. Användning av vita druvor för framställning av rosévin är inte tillåtet inom EU, där endast blå druvor får användas.

Något annat som ibland missuppfattas är att det används en blandning av rött och vitt vin för att skapa ett rosévin. Detta är inte sant, men metoden finns. Denna metod kallas Taché och är en av den vanligaste sätten att framställa mousserande rosévin. Ett rosévin kan drickas som både social dryck eller kombineras med olika lättare maträtter och tilltugg.