Grundläggande terminologi om vin

När det kommer till kunskap om viner och olika vinprovningar, används det ofta olika speciella termer för att beskriva olika viners smak och karaktär. För dig som bara dricker vin i hemmet och väljer de viner som du själv har fastnar för har detta ingen betydelse. Vill du veta mera om viner och ska gå på vinprovning eller besöka en vingård, kan det dock vara bra att ha kunskap i de olika termernas betydelse.

  • Ung/Ungdomlig: En term för både röda och vita viner vilken används för viner som anses ha en ung doft och smak. Detta utgörs av frukt- och bäraromer, samt vinets färg.
  • Utvecklad: Här ska det röda vinet vara åt det rödblå eller röda hållet och det vita vinet ska vara åt det gula hållet. Ett utvecklat vin har inte nått en full mognad och har fortfarande kvar delar av det fruktiga stadiet.
  • Mogen: Här är det röda vinet rött eller tegelrött och de vita vinerna gula eller gyllengula. När det vin du dricker har nått det mogna stadiet, betecknas smaken av läder, torkad frukt, löv, petroleum och nötter med mera.
  • Fyllig: Används för röda och vita viner och betecknar när vinets smak och arom har uppnått en viss tyngd och upplevs som stor. Vita viner har många gånger fatkaraktär, medan röda viner har en hög grad av frukt och garvsyror.
  • Smakrik: Ett vin med tydliga fruktaromer och en stor smak som upplevs både via doft och vid provsmakning.
  • Frisk: Vinet fruktsyra ska upplevas som hög och motsatsen till termen är avrundad eller mild.
  • Balanserat: Här ska vinets alla delar visa sig i lika hög grad. Det vin som får denna beteckning har strävhet, fruktsyra, alkohol, fatkaraktär och fruktighet.

Detta är bara några av de många olika beskrivningar som finns för olika smaker, karaktärer och nyanser på olika viner. Vill du veta mera ska du verkligen ta steget fullt ut och prova någon av de många tillfällen till olika vinprovningar som erbjuds.