Champagne – Ett mousserande vin av en hög klass

Mousserande vin som går under beteckningen champagne håller en hög klass. Här är det även lagen om varumärkesskydd samt ursprungsskydd som träder i kraft. Namnet champagne får bara bäras av mousserande viner som kommer ifrån det distrikt i Frankrike som går under namnet Champagne och är framställt genom en viss metod. Denna metod bär det franska namnet ”méthode champenoise”. Distriktet champagne ligger i norra Frankrike och de huvudorter som framställer det mesta och det bästa av olika Champagnesorter är Reims och Épernay. Det är dock ofta som namnet används för att beskriva mousserande viner från olika delar av den övriga världen, men detta är då att betrakta som ett mousserande vin och inte en äkta champagne.

Champagne klassificeras efter klassen på druvsorterna enligt samma metod som i Bourgognedistriktet, med den skillnaden att den inte är lika detaljerad. Metoden har sin grund i det system som bestämde priset på druvorna och ges procentuella beteckningar. Namnen i klassificeringen är Grand Cru vilken har värdet 100 %, och Premier Cru vilket har värdet 90-99 %.

Den ädla och uppskattade drycken champagne framställs av tre olika druvsorter, som tillsammans står för mer än 99,9 % av detta distrikts odlade yta. De druvsorter som används vid framställningen är Chadonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Champagne framställs av gröna och blå druvor och finns i vitt vin eller rosévin.

När det gäller champagne finns denna dryck i tre olika huvudtyper. Den första är husets standardchampagne och den andra är årgångschampagne. Som tredje och mest ansedda champagne finns prestigechampagne. Några exempel på kända prestigechampagner är Moet & Chandon, Dom perignon och La Grande Dame från Veuve Clicquot. Champagne är en dryck som används vid sociala tillställningar av lite högre klass och passar även bra till olika frukter och kylda desserter. Någonting som alla känner till är kombinationen champagne och jordgubbar, som har fått mycket uppmärksamhet.