När man talar om mousserande viner finns det mängder av olika metoder att framställa dessa på. Egentligen skiljer sig inte dessa ifrån varandra på några större punkter, men de har fått olika namn för att de kommer från skilda delar och distrikt i vinvärlden. Den mest populära metoden för att framställa mousserande viner har fått bära namnet champagnemetoden, då den har ett liknande sätt att tillverkas. Denna metod innebär att vinet får jäsa två gånger, det vill säga en gång på fat och en andra gång på flaska med extra tillsättning av jäst och socker. Vid den andra jäsningen bildas en jästfällning som sker i flera steg samt genom kylning med is, varvid den tillfälliga förslutningen avlägsnas och jästfällningen skjuts upp och avlägsnas av det tryck som skapats. Efter detta fylls flaskan till toppen igen och försluts med en champagnekork och en grimma.
Denna process gjordes tidigare för hand, men numera har den moderna teknologin automatiserat denna process för framställning av mousserande viner. Den äldsta metoden för framställning av mousserande vin hade sitt ursprung redan år 1531 och kallas för ursprungsmetoden. Den används fortfarande idag för denna tillverkning. Andra metoder som brukas vid framställning av mousserande viner är:
- Transfermetoden
- Dioismetoden
- Charmetmetoden
- Kontinuerliga metoden
- Läskedrycksmetoden
De vanligaste druvsorterna för att framställa ett kvalitetsvin inom mousserande viner är Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, vilka också är de sorter som i huvudsak används vid framställning av den mycket populära och eftertraktade champagnen.
När det kommer till mousserande viner är dessa mest använda för sociala tillställningar och festliga tillfällen samt som välkomstdrycker. I många fall kan olika frukter kombineras som tilltugg till dessa viner vilket också här kommer ifrån champagnen, där ofta jordgubbar är något som förknippas med denna dryck. Ett mousserande vin kan även passa alldeles utmärkt som dryck till olika desserter efter en god måltid med ett vitt eller rött vin.